11:00 Spotkanie i powitanie uczestników
kawa / herbata na dzień dobry
Przed wyjściem, każdy z uczestników otrzyma:
Notatnik
Swój kosz na zioła
Sierp
Energetyzujący napój ziołowo-witaminowy, na drogę
11:00 – 14:30 Spacer zielarski edukacyjny
Podczas spaceru przewodniczka Anna Czeremcha będzie pokazywać na które zioła zwracać uwagę i które z nich warto zabrać ze sobą do domu. Wiesz do czego możesz wykorzystać nawłoć, mniszek lekarski, krwawnik czy rumianek? Lub z połączenia jakich ziół przygotować dobrą nasiadówkę lub kadzidło?
Anka będzie omawiać właściwości roślin dobroczynnie wpływających na zdrowie i samopoczucie oraz używanych w domowej kosmetyce z rozpoznaniem podstawowych roślin (dzikich ziół, chwastów) wykorzystywanych w fitoterapii i dzikiej kosmetyce.
14:30 – 15:30 wegetariański obiad
Inspirowany ziołami i naturą – zupa i drugie danie – przygotowany przez naszych Szefów kuchni, którzy słyną z przygotowywania wariacji kulinarnych na specjalne życzenie
napoje
15:30 – 17:30 Pogadanka edukacyjna
O ziołach w tradycji medycyny ludowej, o przekazach naszych babć, o współczesnych metodach badawczych, o trendzie na zioła, o domowym przetwórstwie ziół, domowym laboratorium zielarskim.
17:30 – 18:00 Przerwa kawowa i przepyszne ciasto
na złapanie oddechu, pogaduchy
18:00 – 20:00 Praktyka przetwórstwa domowego ziół
Praktyka przetwórstwa domowego ziół – remedia do apteczki ziołowej.
“Anna pokaże jak” i co utrzeć, połączyć, czym zalać, na jak długo i dlaczego?
Uczestnicy i uczestniczki wyjdą ze swoją wodą ziołową przygotowaną z nastawionego alembiku.
Uczestniczki i uczestnicy własnoręcznie wykonają kadzidła ziołowe oraz dowiedzą się o właściwościach okadzania.
Czas trwania ok. 9 godzin
Cena: 890 zł
Liczba miejsc: 20 osób